Lys og lykteservice


Kjøreforholdene i Norge er ikke alltid optimale - med kulde, regn, mørke og glatte veier. For trygg kjøring, er det helt nødvendig at alle bilens komponenter tilfredsstiller både din og andres sikkerhet. Det å sørge for at lysene på bilen er i orden er spesielt viktig på mørke vinterveier.  Alle kjøretøy har en rekke ulike lys, både foran og bak på kjøretøyet. Jevnlig sjekk av bilens lyskilder er helt nødvendig for tilfredsstillende sikt og trygg kjøring. Vi har lys og lykteservice - og flere av våre verksteder utfører også lykterestaurering. 

Bilens lyskilder:

 • Nærlys / DRL-lys / Kjørelys
  Tilfredsstillende nærlys lyser opp veien foran deg minst 40 meter fram. Lysene må være tent under kjøring og stilles inn riktig for å ikke blende møtende trafikk. 

 • Fjernlys
  Lysene brukes dersom det er helt mørkt ute og lysene skal lyse opp veien minst 100 meter fram. 

 • Tåkelys foran og bak
  I tåke vil bilens nærlys ofte reflektere vannet som ligger i tåken. Ved bruk av tåkelys brukes gule eller hvite lys - som gir bedre sikt og mindre refleksjon. 
  Husk: Nærlys og tåkelys skal ikke kombineres, men tåkelys og fjernlys kan kombineres. Tåkelys kalles også for kurvelys. 

 • Parkeringslys
  Dersom du stopper langs veien er parkeringslys viktig for annen trafikk.
  Parkeringslys har et svakere lys enn nærlys - og møtende trafikk vil enklere kunne se deg dersom du går ut av kjøretøyet. 

 • Blinklys
  Lysene brukes til filskifte og inn - og ut av rundkjøring. 

 • Nødblink
  Skal brukes dersom du må stoppe på et ubeleilig sted eller dersom du har behov for hjelp fra andre trafikanter. 

 • Baklys
  Under kjøring er det ikke et krav at bilens baklys er tent, med mindre det er mørkt eller dersom du kjører i tunnel. På nyere kjøretøy skjer dette automatisk. 

 • Bremselys
  Bilens bremselys tennes automatisk om du bremser under kjøring. Lysene er en avgjørende indikator for trafikken bak deg og når oppbremsingen bør starte. 

 • Ryggelys
  Ryggelysene er hvite og tennes automatisk dersom bilen settes i revers. Lysene gir et varsel til både gående og andre trafikanter om at du skal rygge kjøretøyet. 


Kan jeg skifte lyspære på bilen selv?
På eldre biler er det en relativ enkel jobb å skifte lyspære i de ulike lyktene. Du kommer enkelt til i motorrommet og selve pæren er ofte festet med klips. De fleste bensinstasjoner har et utvalg pærer du kan velge mellom. Dersom du skifter lyspære selv, er det viktig at du ikke tar på selve glasset. Fett fra fingrene dine kan påvirke levetiden til lyspæren. I de fleste nye biler er det vanskelig eller umulig å skifte pære selv. Her er lyskilden vanskelig å komme til, ved at flere større komponenter ofte må fjernes. I tillegg må hele lykten byttes ut på flere nye bilmodeller.